Curs de supraviețuire în lumea virtuală

Computer Class

Cursul se adresează tinerilor începând cu vîrsta de 12 ani;

Frecvența - săptămânal;

 

Durata - 4 săptămâni; timp- 2h/săptămână;

Cost: 100 lei/h;

 

Detalii de plată – în formularul de înscriere.

Cursul se desfășoară când sunt înscriși minim 12 participanți;

Locul desfășurării va fi ales în funcție de numărul de participanți.

Pentru cei care se confruntă cu probleme determinate de contactul cu mediul virtual, oferim posibilitatea de a se înscrie într-un Grup de suport sau de dezvoltare personală;

De asemenea puteți beneficia de psihoterapie individuală:

Terapie Cognitiv-Comportamentală;

Terapie EDMR;

Terapie Experențială și Unificatoare;

Artterapie.

Un curs dedicat preadolescenților și adolescenților pentru care cel mai bun mod de a supraviețui în lumea virtuală este cunoașterea!

De ce?

Pentru că preadolescenții și adolescenții sunt categoria cea mai vulnerabilă în lupta pentru supraviețuire în mediul virtual, fiindcă o gestiune inadecvată a formării identității personale în această perioadă le poate schimba pentru totdeauna traseul de viață, starea de sănătate fizică, psihică, socială, familială, sau profesională.

Ce vom face concret?

1.Creeăm un cadru de analiză și dezbatere din punct de vedere filosofic, etic, psihologic, social și juridic a celor mai distructive comportamente întâlnite în lumea virtuală: cybercrime; shitstrom sau flaming; cybermobbing sau cyberstalking; cyberbullying; voyeurismul virtual.

2.Vom identifica cele mai bune metode de a înțelege rolul psihologic al victimelor și al agresorilor, de a le înțelege motivele care îi determină să adopte aceste roluri;

3.Vom dezbate câteva studii de caz, ca să putem privi în profunzime și să înțelegem mecanismele după care funcționează mintea umană în relație cu mediul virtual;

4.Vom creea o viziune mult mai clară despre dimensiunile cruzimii din mediul virtual, despre consecințele acesteia și despre modul în care ne putem proteja;

5.Vom cuprinde cu mintea complexitatea internetului și ne vom construi o imagine de ansamblu cu privire la modul în care menținem echilibrul între lumea reală și lumea virtuală;

6.Vom socializa și vom dezbate cele mai interesante teme pe care le propuneți voi.

Argument:

Pentru adaptarea la viața reală dezvoltarea identității este cea mai importantă achiziție a tinerilor, iar în mediul virtual unde tinerii petrec din ce în ce mai mult timp propria identitate își pierde consistența, se dizolvă și devine o picătură nesemnificativă într-un ocean, rezultă că este posibil ca foarte mulți tineri să fie debusolați să dezvolte conflicte interioare, să aibă probleme de adaptare și integrare - care să-i afecteze pe parcursul întregii vieți. Acest proces pierdere a identității în mediul virtual se numește dezindividuare.

Dezindividuarea poate conduce în mediul virtual la pierderea autocontrolului și a inhibițiilor pe care tinerii le au în mod normal în relațiile sociale reale, la pierderea propriilor valori etice și morale și adoptarea unor atitudini contrare.

În cele mai multe cazuri dezindividuarea chiar dacă există nu înseamă neapărat un comportament deviant, răutăcios sau dezinhibat, ci doar aderarea la valorile unui grup, pentru că aderarea independentă la valorile grupului răspunde nevoii adolescenților de afiliere și de definire a identității personale și sociale.

Capcana uriașă pe care adolescenții trebuie să fie instruiți să o recunoască, este legată de agenda ascunsă a diferitelor grupuri din mediul virtual, care promovează atitudini periculoase, conduc la radicalizarea comportamentului tinerilor creduli cu privire diverse ideologii și împlicarea acestora în acțiuni pe care în alte condiții le-ar considera reprobabile.

Cercetările recente arată că procesele de dezindividuare pot avea două direcții comportamentale:

  1. Comportamente pozitive care vin în ajutorarea sau sprijinul unor oameni sau al unor idei care reflectă valorile unei societăți sau comportamentele etice și morale universal acceptate – de exemplu fenomenele de candystrom sau smilestrom reflectă această abordare.

  2. Comportamente negative care aduc atingere demnității și libertății umane – de exemplu cybercrime, shitstrom sau flaming, cybermobbing sau cyberstalking, cyberbullying, voyeurismul virtual.

Indiferent către ce parte a comportamentului se înclină balanța, un lucru e cert, în mediul virtual tinerii sunt din ce în ce mai puțin în contact autentic cu ei înșiși și cu ceilalți.

Acest lucru are consecințe serioase, pentru că ei nu se mai regăsesc în totalitate ancorați în lumea reală și pentru că sunt extrem de fagili în perioada adolescenței, navigarea la întâmplare prin mediul virtual îi pune în pericol.

Specialiști:

Drd. Silviu Velica – profesor de logică și filosofie;

Drd. Irina Petreanu – psiholog, psihoterapeut – Terapie Experențială și Unificatoare, Artterapie;

Psiholog clinician Iulia Florea – psihoterapeut – Terapie Cognitiv –Comportamentală, Terapie EDMR, Psihosexologie.